top of page

Cursus Bijl Gebruik

bijl-veiligheid.jpg

Overzicht cursus

De bijl is niet alleen een van de meest nuttige, maar ook één van de gevaarlijkste stukjes uitrusting om te gebruiken. Verkeerd bijlgebruik zorgt jaarlijks voor ernstige ongelukken. Daarom is het zo belangrijk om een bijl met veel zorg en respect te leren hanteren, en daar gaat deze cursus voornamelijk over: hoe gebruik je een bijl veilig thuis maar vooral in afgelegen gebieden! Deze cursus wordt vooral vanuit Bushcraft oogpunt behandeld. Dat houdt in dat we heel kritisch op veiligheid zullen letten.

Uniek in zijn soort, mogen we trots zijn op het feit dat we de enigen zijn in Nederland die zo’n uitgebreide cursus hebben in het gebruik van een bijl en vooral in de veiligheid ervan. Een bijl is een uiterst multifunctioneel stuk gereedschap. Bij het goed en veilig gebruiken van een bijl kun je de meeste werkzaamheden verrichten die je ook met een zakmes en/of zaag kunt doen, maar dan met meer gemak en minder inspanning. Tijdens deze tweedaagse cursus gaan we eerst een boom vellen. Daar nemen we de tijd voor. Vervolgens gaan we veilig kloven met een kloofbijl. Daarna gaan wij drie technieken beoefenen die wij het meest in het wild hanteren: klein hout afkorten en het kleinkloven en splijten van hout met een bosbijl. We sluiten af met veel aandacht aan het onderhoud. Een scherpe en goed onderhouden bijl is een veilige bijl. We gaan dus slijpen en leggen uit hoe je een nieuwe (houten) bijl onderhoudt en gereeds klaar maakt.

 

Let op! Voor het eerst hebben wij gekozen om een aantal cursussen self catering te maken. Je moet dus zelf zorgen voor je eten. Voor onze vaste deelnemers is dat misschien even wennen maar de reden is dat mensen hun eigen dieet kunnen volgen en eigen recepten kunnen koken. Wij zorgen voor een mooie vuurplek.

Inhoud cursus
  • Theorie bijlveiligheid

  • Boomvel techniek

  • Veilig splijten

  • Veilig kloven

  • Bijl slijpen

  • Bijl onderhoud

Aantal deelnemers
Maximaal 16 deelnemers
Leeftijd

Vanaf 16 jaar (vanaf 14 jaar als je met een ouder komt)

Wanneer
  • Vanaf 10.00 uur de eerste dag tot 16.00 uur de tweede dag

Locatie

Landgoed Beukbergen

Amersfoortseweg 59

3712 BB Huis ter Heide

Kosten

Prijs per deelnemer exclusief BTW. en inclusief parkeren, les- en oefenmaterialen is € 169,45,-

Niet inbegrepen

Alle maaltijden (self catering cursus of op aanvraag)

bottom of page